czwartek, 27 sierpnia 2015

Chleb na białkach - przepis podstawowy


Chleb na białkach ma swoje zalety - jest leciutki i nie potrzebuje wyrastać. Jest więc najlepszym wyjściem jeżeli nie mamy na to czasu. Jego największą wadą jest fakt, że lubi się rozwalać jeżeli się z nim obchodzić niezbyt delikatnie. Swego czasu piekłam dużo takich chlebków i podaje przepis, który jest moim zadaniem najlepszy, ale rzecz jasna można użyć dowolnych kombinacji według gustu.

Składniki:

  • 1 kubek mąki (ok. 300 ml), ja ze swojej strony polecam gryczaną, z niej wychodził mi najlepszy:)
  • 3/4-1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ew. pół łyżeczki sody
  • ew. pestki, nasiona na wierzch chleb, byle nie za dużo, bo chleb opadnie

Sposób przygotowania:

1. Rozdziej białka od żółtek, do żółtek dodaj mąkę, sodę i wodę, dokładnie wymieszaj.
2. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj pomału do masy i delikatnie wymieszaj.
3. Przełóż delikatnie do formy i piecz w temperaturze 200 °C około 40 minut.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Placki z cukinii


Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek otrębów owsianych
  • 2-4 łyżek mąki (ja użyłam jęczmiennej i z cieciorki)
  • przyprawy do smaku (ja użyłam 3 łyżki koperku, 1 łyżkę majeranku i szczyptę soli)

Sposób przygotowania:

1. Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i (najlepiej ręcznie) odcisnąć sok.
2. Dodać otręby, mąkę i przyprawy i smażyć niewielkie placuszki :)

Propozycja podania:


sobota, 22 sierpnia 2015

Szarlotka z wiórkami kokosowymi


Składniki:

  • 1/2-3/4 szklanki mąki (dałam owsianą)
  • 100 gr masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1,5 kg jabłek - ilość zależna od gustu i wielkości formy - moja ma ok. 28 cm
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cynamon i podsmażyć chwilę na patelni.
2. Do mąki dodać ksylitol i jajko, dodając masło zagnieć kruche ciasto.
3. Ciasto rozciągnąć w formie na cienką warstwę, wypełnić podsmażonymi jabłkami.
4. Wierzch wysypać wiórkami kokosa.
5. Piec w temperaturze 180 °C około 40 minut, gdy kokos się zarumieni zmienić na dolną grzałkę.


Smacznego!

środa, 19 sierpnia 2015

Kruche ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki (owsianej lub ryżowej, ale to kwestia gustu)
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (lub olejku eterycznego, można oczywiście pominąć)
  • 100-150 gr masła
  • pół łyżeczki sody lub łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wiórki, mąkę, ksylitol, sodę, dodaj jajka, sok z cytryny.
2. Dodając masło zagnieć kruche ciasto, ilość masła jest orientacyjna, ważne by powstała gładka masa.
3. Formuj ciasteczka. Mi z podanej porcji wychodzi około 22 sztuk o średnicy 5,5 cm i takie ciastka robi mi się najlepiej, ale jak kto woli. Opcjonalnie ozdobić płatkami migdałów lub innymi dodatkami.
4. Piec w temperaturze 180 °C około 15 minut.

Ciasteczka nie są być może zbytnio wymyślne, ale sprawdzają się dobrze poza domem, bo są lekkie i zaspokajają głód oraz mogą być bazą dla bardziej skomplikowanych deserów.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Budyń z mleka kokosowego i kulki żuka gnojarka.


Budyń z mleka kokosowego
2 szklanki mleka kokosowego
(można je zrobić samemu mocząc przez całą noc wiórki kokosowe, a rano podgrzać, blenderować 5 minut i następnie odcisnąć przez gazę)
odlewamy pół szklanki zimnego mleka dodajemy 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki jaglanej
1 płaska łyżeczka ksylitolu
Resztę mleka zagotowujemy wlewamy zimne mleko z mąką i mieszamy aż zgęstnieje.
Gotujemy jak tradycyjny budyń.
Ciasteczka kuleczki
(kulki żuka gnojara)
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 jajko 
10 dag masła (około)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ksylitolu
Zagnieść kruche ciasto i formować kulki. Piec około 10 minut w tem. 180 stopni. 

Do wszystkich deserów używam 
Ksylitol ma dużo mniej kalorii od zwykłego cukru. Nie powoduje próchnicy. Nadaje się również dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Nie przerażajcie się ceną ponieważ jest dużo wydajniejszy od zwykłego cukru.

życzę SMACZNEGO!
April Jank