środa, 23 września 2015

Kakaowiec z awokado

Ciasto powstało ponieważ miałam ochotę na coś mocno gorzko-kakaowego, a do tego miałam dojrzałe awokado i postanowiłam zrobić z niego coś ciekawszego niż sałatka czy dodatek do kanapek. I muszę powiedzieć, że efekt osiągnięty - ciasto jest mocno kakaowe i baaardzo sycące. Nie każdemu przypadnie do gustu, ale warto spróbować:)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 awokado (niekoniecznie duże)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2-4 łyżeczek ksylitolu
  • płaska łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

1. Awokado obrać, usunąć pestkę, i z pomocą blendera zmiksować na masę.
2. Mąkę przesiać z kakao i sodą.
3. Do oleju dodać ksylitol miksować 2-3 minut.
4. Nie przestając miksować dodawać jajka, jogurt, mąkę z kakao i sodą, i na końcu masę z awokado.
5. Piec w temperaturze 180 °C około 40-45 minut.

1 komentarz: