wtorek, 1 września 2015

Hanna-tädin kakut - ciastka ciotki Hanny



Przepis znalazłam przeglądając fińskie strony z przepisami i lekko go zmodyfikowałam do mojego gustu. Tak czy inaczej są super proste i dobre:)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 75 ml śmietany 18%
  • 2-4 łyżeczek ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

1. Podtopione masło wymieszaj ze śmietaną i ksylitolem.
2. Wymieszaj w misce mąki i sodę, dodaj masę z masła i śmietany, zagnieć ciasto.
3. Zostaw w lodówce na godzinę.
4. Formuj niewielkie spłaszczone kuleczki (ja zamiast tego użyłam form silikonowych)
5. Piec w temperaturze 175°C około 15 minut.

2 komentarze:

  1. Faktycznie proste, ciekawe czy smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają kusząco:) ale i przepis kusi. Może spróbuję jak tylko czas mi pozwoli:))

    OdpowiedzUsuń