czwartek, 27 sierpnia 2015

Chleb na białkach - przepis podstawowy


Chleb na białkach ma swoje zalety - jest leciutki i nie potrzebuje wyrastać. Jest więc najlepszym wyjściem jeżeli nie mamy na to czasu. Jego największą wadą jest fakt, że lubi się rozwalać jeżeli się z nim obchodzić niezbyt delikatnie. Swego czasu piekłam dużo takich chlebków i podaje przepis, który jest moim zadaniem najlepszy, ale rzecz jasna można użyć dowolnych kombinacji według gustu.

Składniki:

  • 1 kubek mąki (ok. 300 ml), ja ze swojej strony polecam gryczaną, z niej wychodził mi najlepszy:)
  • 3/4-1 szklanka wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ew. pół łyżeczki sody
  • ew. pestki, nasiona na wierzch chleb, byle nie za dużo, bo chleb opadnie

Sposób przygotowania:

1. Rozdziej białka od żółtek, do żółtek dodaj mąkę, sodę i wodę, dokładnie wymieszaj.
2. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj pomału do masy i delikatnie wymieszaj.
3. Przełóż delikatnie do formy i piecz w temperaturze 200 °C około 40 minut.

2 komentarze:

  1. Od pewnego czasu pieczemy z mężem chlebki zarówno z wypiekacza, jak też i z zakwasu, więc ten przepis po prostu spadł nam z nieba. Dziękujemy i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty przepis a chlebek wygląda smakowicie ;) I zdrowy

    OdpowiedzUsuń