Chleb na białkach ma swoje zalety - jest leciutki i nie potrzebuje wyrastać. Jest więc najlepszym wyjściem jeżeli nie mamy na to czasu. Jego największą wadą jest fakt, że lubi się rozwalać jeżeli się z nim obchodzić niezbyt delikatnie. Swego czasu piekłam dużo takich chlebków i podaje przepis, który jest moim zadaniem najlepszy, ale rzecz jasna można użyć dowolnych kombinacji według gustu.
Składniki:
- 1 kubek mąki (ok. 300 ml), ja ze swojej strony polecam gryczaną, z niej wychodził mi najlepszy:)
- 3/4-1 szklanka wody
- 5 jajek
- szczypta soli
- ew. pół łyżeczki sody
- ew. pestki, nasiona na wierzch chleb, byle nie za dużo, bo chleb opadnie
Sposób przygotowania:
1. Rozdziej białka od żółtek, do żółtek dodaj mąkę, sodę i wodę, dokładnie wymieszaj.
2. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj pomału do masy i delikatnie wymieszaj.
3. Przełóż delikatnie do formy i piecz w temperaturze 200 °C około 40 minut.
Od pewnego czasu pieczemy z mężem chlebki zarówno z wypiekacza, jak też i z zakwasu, więc ten przepis po prostu spadł nam z nieba. Dziękujemy i pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis a chlebek wygląda smakowicie ;) I zdrowy
OdpowiedzUsuń