wtorek, 18 sierpnia 2015

Budyń z mleka kokosowego i kulki żuka gnojarka.


Budyń z mleka kokosowego
2 szklanki mleka kokosowego
(można je zrobić samemu mocząc przez całą noc wiórki kokosowe, a rano podgrzać, blenderować 5 minut i następnie odcisnąć przez gazę)
odlewamy pół szklanki zimnego mleka dodajemy 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki jaglanej
1 płaska łyżeczka ksylitolu
Resztę mleka zagotowujemy wlewamy zimne mleko z mąką i mieszamy aż zgęstnieje.
Gotujemy jak tradycyjny budyń.
Ciasteczka kuleczki
(kulki żuka gnojara)
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 jajko 
10 dag masła (około)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ksylitolu
Zagnieść kruche ciasto i formować kulki. Piec około 10 minut w tem. 180 stopni. 

Do wszystkich deserów używam 
Ksylitol ma dużo mniej kalorii od zwykłego cukru. Nie powoduje próchnicy. Nadaje się również dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Nie przerażajcie się ceną ponieważ jest dużo wydajniejszy od zwykłego cukru.

życzę SMACZNEGO!
April Jank

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na deser. I na pewno smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa deseru ciekawa ze względu na te kulki...:)) Chętnie będę do Ciebie zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję pomysłowości!
    Koniecznie muszę wypróbować z córkami.
    Życzę powodzenia i radości w tworzeniu bloga.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis na te kulki, wbrew nazwie wyglądają całkiem apetycznie:-)
    Powodzenia w blogowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się zdrowo, domowo i ciekawie:))
    Życzę blogowych sukcesów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis ciekawy , ale ja osobiście radziłabym jednak poszukać w sklepie mleka kokosowego bo jednak ma zupełnie inną konsystencję i smak niż wiórka moczone w mleku zwykłym , ale to tylko moja sugestia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń