sobota, 22 sierpnia 2015

Szarlotka z wiórkami kokosowymi


Składniki:

  • 1/2-3/4 szklanki mąki (dałam owsianą)
  • 100 gr masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1,5 kg jabłek - ilość zależna od gustu i wielkości formy - moja ma ok. 28 cm
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cynamon i podsmażyć chwilę na patelni.
2. Do mąki dodać ksylitol i jajko, dodając masło zagnieć kruche ciasto.
3. Ciasto rozciągnąć w formie na cienką warstwę, wypełnić podsmażonymi jabłkami.
4. Wierzch wysypać wiórkami kokosa.
5. Piec w temperaturze 180 °C około 40 minut, gdy kokos się zarumieni zmienić na dolną grzałkę.


Smacznego!

2 komentarze: