Budyń z mleka kokosowego
2 szklanki mleka kokosowego
(można je zrobić samemu mocząc przez całą noc wiórki kokosowe, a rano podgrzać, blenderować 5 minut i następnie odcisnąć przez gazę)
odlewamy pół szklanki zimnego mleka dodajemy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki jaglanej
1 płaska łyżeczka ksylitolu
Resztę mleka zagotowujemy wlewamy zimne mleko z mąką i mieszamy aż zgęstnieje.
Gotujemy jak tradycyjny budyń.
Ciasteczka kuleczki
(kulki żuka gnojara)
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 jajko
10 dag masła (około)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ksylitolu
Zagnieść kruche ciasto i formować kulki. Piec około 10 minut w tem. 180 stopni.
Do wszystkich deserów używam
Ksylitol ma dużo mniej kalorii od zwykłego cukru. Nie powoduje próchnicy. Nadaje się również dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Nie przerażajcie się ceną ponieważ jest dużo wydajniejszy od zwykłego cukru.
życzę SMACZNEGO!
(kulki żuka gnojara)
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1 jajko
10 dag masła (około)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ksylitolu
Zagnieść kruche ciasto i formować kulki. Piec około 10 minut w tem. 180 stopni.
Do wszystkich deserów używam
Ksylitol ma dużo mniej kalorii od zwykłego cukru. Nie powoduje próchnicy. Nadaje się również dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Nie przerażajcie się ceną ponieważ jest dużo wydajniejszy od zwykłego cukru.
życzę SMACZNEGO!
April Jank
Świetny pomysł na deser. I na pewno smaczny ;)
OdpowiedzUsuńNazwa deseru ciekawa ze względu na te kulki...:)) Chętnie będę do Ciebie zaglądać!
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłowości!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować z córkami.
Życzę powodzenia i radości w tworzeniu bloga.
Pozdrawiam :)
Dzięki za przepis na te kulki, wbrew nazwie wyglądają całkiem apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w blogowaniu!
Zapowiada się zdrowo, domowo i ciekawie:))
OdpowiedzUsuńŻyczę blogowych sukcesów:)
Przepis ciekawy , ale ja osobiście radziłabym jednak poszukać w sklepie mleka kokosowego bo jednak ma zupełnie inną konsystencję i smak niż wiórka moczone w mleku zwykłym , ale to tylko moja sugestia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam