czwartek, 24 września 2015

Pasztet z soczewicy

Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:

  • 250 g surowej soczewicy
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • pół ugotowanego selera (lub cały mały)
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • przyprawy do smaku (ja dałam sól, zioła prowansalskie, paprykę, curry i majeranek)

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę zalać 3 szklankami wrzątku i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut (dobrze jak się rozgotuje, ale bez przesady)
2. Ugotować warzywa i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.
3. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na patelni.
4. Dodać warzywa i chwilę dusić, następnie dodać soczewicę.
5. Na wolnym ogniu odparować nieco wody, dodawać przyprawy i gdy smak jest już w porządku, ściągnąć z patelni i zostawić, by masa lekko przestygła (ew. dodać łyżkę masła).
6. Dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać.
7. Piec w temperaturze 190 °C około 40-50 minut.


4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pasztetu z soczewicy, na pewno jest bardzo zdrowy i dietetyczny (trochę masełka na pewno dla wit,A, a przy okazji też dla smaku:))

    OdpowiedzUsuń